Co jeść na dobrą pamięć? 8 produktów | Krzysztof Lalak | Lublin
1112
post-template-default,single,single-post,postid-1112,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Produkty dobre nie tylko dla sylwetki

Produkty dobre nie tylko dla sylwetki

Często rozważając czy powinniśmy coś zjeść czy nie, zwracamy uwagę na kaloryczność produktów, zawartość poszczególnych składników odżywczych, czy po prostu – walory smakowe. Jednak posiłki mają dużo większy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie niż nam się wydaje. Zastanawialiście się kiedyś co jeść na dobrą pamięć? Czy to co znajduje się na naszym talerzu może wpływać pozytywnie na nasz mózg, jak i na naszą sylwetkę?

Czy zastanawialiście się kiedyś czy odpowiednio odżywiacie swój mózg? Co jeść, by dobrze pamiętać, skupiać uwagę i móc cieszyć się dobrą kondycją naszego mózgu?

“Mądry Polak po szkodzie” – to powiedzenie najlepiej oddaje sposób, w jaki traktujemy zdrowie. Prawda jest taka, że wolimy leczyć niż zapobiegać. Dużo łatwiej jest nam narzekać na długie recepty i spore liczby tabletek, które powinniśmy łykać, niż na to, że znów zapomnieliśmy napić się wody, zapaliliśmy papierosa czy zjedliśmy sporą porcję tłustych frytek. Trudno nam wziąć odpowiedzialność i rozliczyć się ze sobą – prościej zrzucić winę na leki, leczenie i to, że boli.

Na szczęście “moda” na to, co zdrowe wraca i chętniej sięgamy po produkty, które nie szkodzą. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i dzięki temu stajemy się coraz zdrowsi. I choć determinantą tego stylu życia najczęściej jest chęć uzyskania lub utrzymanie zgrabnej sylwetki, to jednak nasz mózg ma w tym zakresie swoje potrzeby.

Oto lista produktów, które pomogą nam zachować sprawny umysł – poprawią pracę mózgu, a jednocześnie stanowią profilaktykę chroniącą przed chorobami naczyniowymi, nowotworami oraz demencją.

(I nie myśl, że Cię to nie dotyczy! Twoja starość zależy od tego, co robisz już dziś!)

 

RYBY

Zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i dzięki temu przedłużają żywotność mózgu. Oprócz tego chronią przed zmianami zwyrodnieniowymi mózgu i zapewniają odpowiednie funkcjonowanie neuronów.

Dzięki rybom mózg na starość mniej się kurczy. Jedzenie ryb wpływa pozytywnie na układ krążenia, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a w konsekwencji oddziałuje korzystnie na zbyt wysokie ciśnienie.

 

TRUSKAWKI

Zawierają przeciwutleniacze, które działają na wolne rodniki oraz brak antyoksydantów w naszym organizmie. Co więcej, wykazano również, że truskawki dzięki zawartych przeciwutleniaczach wspomagają substancje toksyczne, które mogą powodować chorobę Alzheimera.

 

WARZYWA ZIELONE

Szpinak, szparagi, brokuły, brukselka czy natka pietruszki – to tylko niektóre z warzyw, które wspomagają pracę naszego umysłu. W jaki sposób? Warzywa te bogate są w kwas foliowy, który wspomaga koncentrację uwagi oraz pamięć. Co więcej, kwas foliowy zawarty w tych warzywach uczestniczy w produkcji, a także zapewnieniu odpowiedniego poziomu neuroprzekaźników takich jak dopamina czy serotonina. Kwas foliowy ma zatem kluczowe znaczenie dla procesów poznawczych – warunkuje naszą pamięć, koncentrację uwagi, a nawet nastrój. Niedobór tej substancji w organizmie sprzyja zanikom pamięci, a nawet depresji..

 

ARONIA

Choć popularna, to wciąż niedoceniana – aronia zawiera antocyjan, czyli naturalny barwnik zawarty w ciemnych owocach. To właśnie dzięki tej substancji można spowolnić starzenie się mózgu czy zregenerować niektóre uszkodzenia komórek nerwowych. Antocyjan obecny jest również w takich owocach jak wiśnie, jagody, śliwki czy czarny bez.

 

DYNIA

Jesienią w sposób szczególny zdobi nasze ogrody, a w domach gości najczęściej w postaci rozgrzewających zup-kremów. Dynia, a w zasadzie jej pestki bogate są w lecytynę, która stanowi kluczową substancję dla prawidłowej pracy neuroprzekaźników. Warto zadbać o to, by wzbogacać posiłki w te niepozorne dodatki, jakimi są pestki dyni.

 

HERBATA

Kto by przypuszczał, że herbata może mieć znaczenie dla naszych procesów poznawczych? Otóż ma! I to zwłaszcza herbata zielona. Wśród pozytywnych oddziaływań herbaty wyróżnia się poprawę pamięci roboczej oraz powstrzymywanie degeneracji komórek mózgowych. Co więcej, teina zawarta w każdej herbacie ożywia i stymuluje mózg, niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację uwagi. Ważne jest jednak, by nie przesadzić i zwracać uwagę na ilość wypijanej herbaty – nie należy przekraczać 4-5 filiżanek dziennie, gdyż nadmierna ilość płynu może wpływać drażniąco na błonę śluzową żołądka, co jednocześnie może zaburzyć wchłanianie składników pokarmowych.

 

JAJKA

Jeden z podstawowych składników naszej kuchni – jajka. Zawierają cholinę, która pobudza układ nerwowy. Co więcej, jajka wzmacniają również zdolność koncentracji uwagi oraz zapamiętywania.

 

ORZECHY WŁOSKIE

Po rozłupaniu wyglądają niemal jak ludzki mózg. Orzechy włoskie zawierają tłuszcze wielonasycone omega-3. Szczególnie polecane są tym osobom, które cierpią z powodu zaburzeń nastroju.

 

Być może wymienione produkty nie zrobiły na Tobie dużego wrażenia. Zwykłe jajko? Brokuły? Sałata? Cóż w nich wyjątkowego? Są łatwo dostępne, nie trzeba po nie stać w kolejce z receptą, cena też nie wyrywa z butów. Może ta profilaktyka jest po prostu zbyt łatwo dostępna, by docenić jej wartość.

 

Źródło: „Na pamięć”, praca zbiorowa, Agora SA, 2015